torsdag 22 september 2011

Nya Titanium!

Till förra säsongen fick jag förmånen att köpa ett isborr i titan av Timpa. Förutom kläder är det den dyraste investering i pimpelutrustning jag gjort. Samtidigt anser jag det vara mitt bästa köp någonsin till vinterfisket. Det var många i vintras som ville känna på det och förbluffades över den låga vikten och kvaliteten.Av en händelse hade en hantverkare i Ryssland snappat upp detta, troligtvis genom bilderna här på bloggen. Han hade tillverkat många olika modeller isborr i titan i flera år och skickade över en hel drös med bilder på alla olika modeller. Det var tyvärr ingen som riktigt föll mig i smaken men han var villig att testa att tillverka en ny modell enligt mina önskemål.


Här är resultatet efter många turer fram och tillbaka. Språket är ett hinder. Google Translate är bra men planterar missförstånd också emellanåt:-)Vilka är ändringarna från mitt titan från förra säsongen?1. Spiralen är mycket längre.


Gamla titan : 600 mm


Rantanen : 800 mm


Nya Titan : 1000 mm


2. Spiralen är smalare. Gamla titan är 100 mm bred och det är i bredaste laget till en 115 mm krona. Borren upplevar jag ibland en aning tajt. Rantanen däremot är 90 mm och det tycker jag är på gränsen åt andra hållet. Nya Titan är därför 95 mm bred.


3. Tillverkaren har en UR borrkrona och testar i alla borr så det passar som en smäck.


4. Det blir ingen lack på den nya. Dels så är det oundvikligt att färgen nöts av på spiralen ganska fort och det ser inte så kul ut. Samtidigt väger pulverlacken lite och det är ju i första hand att man vill ha ett så lätt borr som möjligt man väljer titan.Vikt : (med UR krona)
Nya Titan : 1.3 kg (1.6)
Gamla titan : 1.5 kg (1.8)
Rantanen : 2.5 kg (2.9)
Mora Nova : 3 kg? (3.1)Detta blir tyvärr ingen lagervara i vimpirkens webshop. Det blir för dyrt för mig att ligga på något större antal. Sista veckan har Ryssland och jag diskuterat friskt om priset men jag kommer ingen vart. Jag måste beställa hundratals om priset ska sänkas och det är naturligtvis omöjligt. I dagsläget hamnar vi på 2450 kr. (Priset kan komma att variera beroende på dollarkursen och titanpriser.)Jag har bokningar på 5 st just nu och är det flera som vet att de vill ha vill jag att man mailar till info@vimpirken.se och meddelar mig. Det blir i så fall en turlista.Jag sätter även upp en liten undersökning här i marginalen där man kan klicka i om man är intresserad av ett isborr i titan någon gång under säsongen. Då får jag en liten aning om hur många jag ska beställa.

Bara för att undvika missförstånd. Isborren i Titan säljs utan borrkrona./FA

8 kommentarer:

FA sa...

Testar om kommentarsfunktionen funkar igen. Håll stilen. Inget spammande:-)Helst inga anonyma kommentarer.

Börje sa...

Hur fungerar den i stöp jämfört med Mora Nova?

FA sa...

Med turbo UR borrkronan som på bilden fungerar den sämre i stöp än Nova. Men nu har även UR en krona framtagen för stöpis. Förra året fanns den bara i 100 mm men de lovade släppa 115 mm till kommande säsong. Ska undersöka det eller om någon annan här vet hur det har gått. Benka, du hade väl koll på det?

Björnee sa...

Ankarberg, va skönt att få ett tecken av dej! Har varit orolig att IKEA hade snott webbkassan å dragit,va lite lång semester tyckte jag!

FA sa...

He he, jo, det kan hända mycket konstiga grejer under sommaren:-).
Men nu börjar darra i pimpelnerven igen. Snart släpps tävlingsprogrammet också.

Benka sa...

Jag är ju SKITNÖJD med min TITANIUM.
Är det stöpis då sätter jag på det
ålderstigna blåa skäret annars är turbo som gäller.
Esa fick testa det nya blåa UR 115 stöpskäret i fjol å han var helnöjd.
Annars så fixa en adapter som passar till novan å kör med deras skär.

FA sa...

Jag misstänkte att UR´s nya blå skär var till stöpis. Då är det löst då Börje. Tack Benka.

Julius Vyšniauskas sa...

http://snastimarket.ru/ledobury-titanovie/10001506-ledobur-titanovyj-lsz-levogo-vraschenija-dlja-dvuxnozhevoj-golovki-rapala.html

I was looking for buying the titan ice auger, but russians are fast in copying ant the price of titan ice auger suitable for UR / Heinola cutting head is less then 200 EUR in this site. Of course you will need to pay import taxes if you order directly from that website, but anyway it is much cheapper thant declared by you.

 
Google