fredag 1 oktober 2010

Power Pro Braid


Fler och fler upptäcker fördelarna med flätlina på pimpelspöt. Själv vaknade jag ganska sent men nu är även jag såld.
På grunt kommer inte fördelarna fram men så fort det blir några meter är det överlägset.
Hamnar man på 15 meter blir nylonlinan som ett gummiband i jämförelse med flätlinan.

Denna lina är speciellt framtagen till isfisket och ska enligt tillverkaren suga åt sig minimalt med vatten och därför inte bli isig lika lätt.

Finns i 0,10 och 0,15 på 70 meters spole. Pris 179:-

4 kommentarer:

Erik sa...

Jag testade det för ett antal år sedan, men lade av det till stor del. Mycket av fisket här nere är på 1-3m och då är en flätlina mer till besvär. Man river mycket fisk med så stum lina på grunt vatten, linan fryser fast i isen och trasslar sig lättare eftersom den är så mjuk. Dessutom är den mer nötningskänslig vilket kan ställa till problem med iskanter.

Men för djup över 10m är det absolut värt det. Själv har jag nu ett spö med en multirulle fylld med sådan lina, och som en kompromiss har jag 1,5-2m vanlig nylonlina i 0,20-0,30 längst ner för att det inte ska vara helt stumt och för att ha lite mer nötningstålighet närmast pirken.

FS sa...

Hur mycket har du?
Jag tar allt!

FA sa...

@Erik

Det är lite omställning i början. Göra mothugg så räcker det att höja spötoppen ett par centimeter. Även på +10 m.
Men jag kan hålla med om att nylon kan ha sina fördelar på meterdjupt vatten.
Nötningskänsligheten är jag inte beredd att skriva under på. Jag har samma flätlina på mina spö nu som för 3 år sedan och den är lika fin fortfarande. Nylon däremot så åker det på nytt minst 1ggr/säsong.

Erik sa...

Jo, jag kan hålla med om omställningen, jag lärde mig det rätt fort. Men det är inte bara i mothugget, det är när fisken ska upp med. Utan något töj så blev det ofta att de hoppade av. Det beror givetvis på hur de sitter med, men jag råkade ut för det lite för ofta för att jag skulle bli frälst.

Linan håller säkert länge, men kommer den åt en skarp kant nånstans så ryker den. Och eftersom man ofta använder tunnare flätlina än nylon så är det mindre att skära av.
(Vid ett tillfälle spinnfiskade jag med vad en handlare lovat vara "extremt nötningstålig flätlina". Tappade flera gäddor när linan strök mot vasstrån...)

När jag använder flätlina nu så är det antingen till mormyshka med tunna linor, eller till "djupfiske" och då helst med toppar som inte är så styva, och med lite nylon längst ner, för att få lite töj.

Jag har absolut inget emot dem, men jag tycker inte de är så magiska som många beskrev dem i början när de kom. De är definitivt användbara, men till det vanligaste fisket här nere föredrar jag fortfarande nylon. Men Arne i Borren t.ex. kör med flätlinor och tycker de är toppen, så det är ju olika åsikter om det. :)

 
Google