lördag 26 april 2008

Reportage av Jörgen Storm från Sälen och Trysil 2008






Sälen
Äntligen var det dags att äntra isarna som bär en stridsvagn även senare delen av april. Detta arrangemang är definitivt ingenting för svaga armar och sämre psyken för här det tuffa tag både under och efter tävling !.

Sälen-cup fiskas under 4 st 5-timmars tävlingar varav 3 placeringar får räknas, den femte dagen genomförs en stafett med 3-mannalag och därefter en individuell tävling som ingen vet hur prisutdelningen genomförs !

1:a o 2:a deltävlingen skulle detta år gå på Tisjön, ett vatten som i normala fall ger 7-14 kg . Nu hade det varit en större reparation av dammen under fjolåret och då hade man tömt sjön på vatten totalt. Detta gjorde naturligtvis att man vallfärdade dit och försökte även tömma sjön på fisk !

Nåväl hade min taktik klar och traskade med raska steg tillsammans med Olle Eriksson för att gemensamt köra tävlingen tillsammans och hjälpa varandra. För att dra en lång historia kort så slutade jag på en 7:e plats på 2,6 kg och segraren hade 3,8 på 5 timmar !!. Naturligtvis visade sig att förra årets tappning var en katastrof.

Det var inte med stora förhoppningar man äntrade Tisjöns södra del andra dagen men skam den som ger sig. Knallade ner till den s.k Gästrikeviken där det brukar vara bra, starten funkade hyggligt med ett betydligt bättre fiske än föregående dag. Tyvärr höll detta bara i sig under första timmen för sedan blev det öken. Kul att ha fyra timmar kvar!!.

Beslutade mig då att gå över en ås som delar sjön för att prova lyckan på andra sidan, visste också sedan tidigare att det bildas en tjärn i denna ås när vattnet sjunker. Denna tjärn kan ibland innehålla en del fisk som kan ge en bra placering. När jag nu gick över åsen såg jag ingen som satt där så jag valde att prova sjön först för att sedan använda tjärn som reträttplats.

Efter att ha fiskat 15 minuter på sjön fick jag se att Olle o Ulf Eriksson samt John Green kom traskade över åsen och naturligtvis slog dom ner rumporna på tjärn. Gav därefter upp tanken på tjärn och beslutade mig för att chansa på större fisk mitt på, detta slutade naturligtvis med ridå ner och första att räkna bort !

Men vad tror ni händer vid invägningen, jo Olle som aldrig varit med förut sopar hem deltävlingen på 6,4 kg på tjärn ! Bästa resultatet på sjön denna dag hade Laxen som blev 4.a med 4,5kg.
Lite slagen ner i sulorna gav vi oss iväg för tredje dagen till Vansjön vid Lövnäs, där hade jag en del gamla meriter att gå på med en 4:e plats sist det begav sig.

Valde denna gång att ”spara” min plats och gå dit de högre vikterna var förra gången. Startade hyggligt med grabbar som Hillman, Laxen, Per Nilsson, Jesper Dyberg, Olle Eriksson . Efter 2 timmar ebbade fisket ut för min del och mitt sparade ställe drog i mina tankar, såg dock att Per fiskade stabilt med tafs i gamla hål och fick bra. Naturligtvis gav jag mig iväg för att testa min sparade plats, och lika naturligtvis gav det inte mycket !

Efter att ha provat en del nya områden var jag så småningom tillbaka i närheten av där vi började och det enda jag såg var att Hillman med sin späda men tjuriga kropp bar tungt. Vid invägning konstaterades faktum att Hillman vann på 9,3. Per nötte på förtjänstfullt och slutade 2:a med 7,9. Själv upprepade jag min placering o blev 4:a på styva 6.

OK! Fjärde dagen fiskades på Horrmundsjöns norra del. Detta vatten brukar ge 7-14 kg, och med de ruskningar som var så hade jag min taktik ganska klar. Sjön håller normalt under denna period 1-2 m djup och brukar ge ett rättvist fiske efter 10-30 gr fisk. Trodde dock inte på några högre vikter eftersom det trots allt var relativt vintrigt och valde då en säker startplats som alltid har en del fisk att ge i början och samtidigt ger en bra blick över sjön i övrigt.

Nu var det så att 30 andra deltagare hade samma taktik vilket fungerade första kvarten, såg då att många andra på sjön plockade en del fisk och gav mig genast i väg där det var större yta att röra sig på. Dagen slutade med seger på 9,4 kg och Olle blev 2:.a på 7,8 med Laxen på 3:e med 7,2.

Resultat Sälen-Cup: Olle Eriksson segrare med 10 p, jag tvåa med 12 samt laxen trea också med 12 men mindre i påsen.

Grattis Olle ! Inte dumt att sopa hem SM o Sälen-cup samma år !!

Hoppas ni förstår att skulle jag skriva om allt som hänt under veckan så skulle det bli en ny bibel att läsa. Tackar ännu en gång FK Fjällkroken ödjmukast att jag fick delta i en oförglömlig upplevelse !!

Kan bara konstatera faktum att har man inte deltagit i detta arrangemang så har man en hel del att lära av vad pimpelfiske och ödmjukhet innebär !!
____________________________________
Trysil

lördag morgon och dags för nya tag. Kul att komma på vatten man aldrig varit på, enligt min uppfattning brukar det alltid gå bättre då för man jobbar på ett helt annorlunda sätt. Sjön skulle enligt tipsen fiskas grunt med tafs och vinnarvikten var kring 10 kg med snittvikten 40-80gr.

Tillsammans med 170 andra var det meningen att man skulle fiska av ett grund utanför starten men den tanken gav jag upp direkt för där blev det armbågslucka från start. Valde istället att ge mig i väg norrut i sjön och konstigt nog trodde man att var hemma i moderlandet för det var bara landsmän i denna änden. Körde första timmen på grunt enligt tipsen och hade 4-5 borrar i lådan, det var ändå 110 cm is så man trodde att det skulle bli trögt.

Den som bröt mönstret var profilen Bernt Johansson som helt plötsligt började flaxa på omkring 3-4 m, och det visade sig vara melodin. När vi väl förstod fisket så började det hända saker. Det var helt enkelt hederligt svenskt fiske som gällde med undantaget att köra lite mindre storlek på pirken ( 35 mm ).

Slutade i varje fall total 2:a denna tävling med 8,4 kg, men totalsegraren Per-Erik Hellerud hade 18,5 !! Kändes ganska bra efteråt att man inte varit i närheten.

Söndag

Eftersom båda dagarna räknas i denna minicup så gällde det att skärpa sig även denna dag. Nu var det Eltsjön som var slagfält där allting skulle avgöras, fisket skulle riktas efter 7-10 kg och 100 grammare var snittet.

Gick som många andra på en grundrygg i början där bra vikter tagits genom åren men det gav inte så värst mycket. Nej nyckeln denna dag var att borra, borra och åter borra i 1,1 m is !. Fisken högg nämligen direkt i hålen med hederlig svensk trekrok och eftersom vi pratar om 100 grammare så var varje fisk kanonviktig.

Jag och Laxen pumpade fram som en virvel och hade lite flyt på på slutet då vi hittade en liten håla som gav oss 3-4 kg sista 40 minuterna. Slutade total 8:a denna dag på 8,4 kg, högsta var veteranen Erling Johnsrud på 11,8 som togs grunt med den ökända nervpåfrestande metoden mormyska.

Kunde med glädje konstatera att mina 10 p räckte till seger i Trysil-cup, lördagens man Per-Erik Hellerud slutade med 11p och min materialförvaltare laxen blev hedersam 3:a med 12 p. Ovansiljan tog även 2:a platsen i lagtävlingen med undertecknad, laxen och Stefan Gren.

Summering:

Det är inte vanligt att man går ner i vikt under en semestervecka men kunde varje fall konstatera att 2 kg onödig materia lämnats farbror Storms kropp under denna vecka !.

Vill som slutord varmt rekommendera dessa arrangemang som en helt underbar upplevelse och minne för livet !!

Tack FK Fjällkroken och Trysil !!

Hae’t Gött !!





12 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för intressant och kul läsning Jörgen!

och stort grattis till ett fantastiskt bra resultat!!

Anonym sa...

Gratulerer Storm !
Det er gledlig at dere tar turen over å tukter noen Nordmenn.
Det var overaskende at dere fikk bra på pimpel i det vi kaller en typisk mormyska sjø ( Eltsjøen )

Finn E Lerdalen

70+ sa...

Suveränt reportage, med lite fantasi kunde jag också vara med
o kriga.
Män usch så jobbigt för en ”gubbe”
Skulle man delta ett annat år, får man öka volymen på ”biceps och triceps”
Grattis till alla som utmärkt sig.
Ha en go dag.

guldkroken sa...

VEM ÄR DET SOM HÅLLER I TÄVLINGARNA PÅ SÄLENCUP ?

jag var med för ca 5 år sedan och då var det så dåliga isar så vi inte kunde genomföra själva cupen!

kommer dock i håg att det var vissa som åkte igenom ..(tror det var green som åkte i på en av tävlingarna.)

hur som helst så tror jag att jag fick pris iaf på 4 av 5 tävlingar ! ( det lär man va jävligt nöjd med när det är så många stor fräsare som är med :-)
funderar iaf på att va me nästa år igen!

nån som har nått förslag på boende ???
förra gången var vi några som hyrde stuga vid nån skid backe där stormen oxå bodde !

Anonym sa...

Håller i : Knut Olsson 0280/22046
Boende: Kläppens Camping

Syns nästa år !

Anonym sa...

Jörgen! Kanonbra bra sammanfattning av en helt underbar vecka och suverän helg i Norge. Dessutom ett stort grattis till alla framgångar under veckan och framför allt helgen i Norge. För en annan gick det som det som vanligt den här säsongen. Hyfsade resultat varvade med rena katastrofer. En sak är då säker och det är att det gäller att vara ödmjuk i den här "sporten". Hoppas att vintrarna kan vara någorlunda i framtiden och att gubbarna och damerna i Fjällkroken orkar med detta arrangemang. Då kommer vi att få många roliga och hårda fighter på isen i Sälen framledes. Suveränt jobbat Fjällkroken och Trysil.

PS!Det var inte jag som badade för fem år sedan, men det var många andra som tog sig ett vinter bad den gången. Sälen"plupp" döptes ju cupen till det året. Vi hörs och ses nästa säsong. Skit fiske i sommar!!

Anonym sa...

Någon speciell anledning till att "ödmjuk" nämns några gånger?

Anonym sa...

Den ena gången tror man att man behärskar allt fiske och allt funkar perfekt. Man går rätt och vinner eller placerar sig bland de främsta i tävling efter tävling. Sedan kommer den ofrånkommliga vändningen och man går fel i samma utsträckning. Det är då det gäller att vara juste mot sig själv och andra, samtidigt som man gläds med andras framgångar. Det är vad JAG menar och inget annat !!.

Anonym sa...

Jätte kul läsning och otroligt bra genomförd vecka av Storm.
Grattis även till Olle Eriksson och ni andra som placerade er bra.
Jag ska själv vara med nästa år och målsättningen är klar!!

Kämpar på med metet men har inget flyt just nu men tror på en vändning redan till Valborg.

Anonym sa...

Bra reportage!

guldkroken sa...

tjena jörgen storm ,kan man inte få en lektion av dig, så kan du ju få en match lite senare ;-) !

maila mig på swede_xx@spray.se

Anonym sa...

Har du några flera resultat från sälen cup.

 
Google