torsdag 13 maj 2010

Havsöringsfiske 160 finns mer text att tillgå längst ner

Berga med 2 av många fina.
Freddan med en nystigen
Nu har havsöringsfisket i älven dragit igång på allvar.
I går var det dags för att uppmärksamma 2010 års upplaga av kristi flygare och det gjorde jag och Berga på älven.
Vattentempen var rätt för att fisken bara skulle "flyga" upp och det var väl det närmaste vi kom denna högtid.
5.8 grader i vattnet och en hel del nystigen fisk i bättre storlekar.
Dagen började med lågt vatten ca 200m3 kördes det fram till 09.00 och jag hade kl 08.48 tittat på klockan närmare tio ggr men inget fart alltså fören strax efter nio. Då vattnet äntligen kom så började det även att röra sig större fisk, på grusåsen uppströms krysset vakade det en hel del fisk mellan 3-6 kg men dessa försvann ganska omgående och byttes ut mot fisk mellan 1.5-3 kg.
Roddarn lyckades lura en av dem (vägde 4.2) och tyvärr tappa en större men det var allt på just det steget..
Jag och Berga missade dessa fiskar helt och kämpade med småfisk på gränsen upp till ettan efter botten. Efter att vi fått 16 st där bara 3 var över 2 kg så tog vi paus och började efter korvgrillningen att ro med vobblers strax under ytan vilket ganska så omgående resulterade i nystigen fisk mellan 55-65 cm.
Mot slutet av passet så nappade det i varje slag men den starka strömen och fisk som biter på bakre kroken gjorde att en hel del fisk trillade av längs vägen. Minns speciellt 2 fiskar som var lite spektakulära, en som bet 5ggr innan den slutligen fastnade på Bergas spö och en som jag kände lite granna innan den bet i på riktigt. Jag höll i Bergas spö och innan han hade hunnit ta det ur min hand hade fisken tagit 10m lina på den relativt hårda bromsen, det var nogdagens största men den gick lös efter ytligare 10 sek fight men det lilla jag han känna så var det rejäla slag och jag gissar på att fisken var över 70 cm.
Konditionen på fiskarna är inte den bästa men med stigande vattentemperatur så antar jag att julgrisarna är i antågande vilken dag som hällst.
Ska man ha fina havsöringar på drag eller vobbler så är det nu och minst en vecka framåt som gäller. Zon 2 levererar som vanligt men även Zon 1 och framförallt Zon 3 kommer att ge ifrån sig en hel del grov fisk de kommande 10 dagarna det är jag säker på.
Själv ska jag fiska hela helgen med ett litet undantag i kväll då det är utbildning i dansbandens historia som står på programmet.
Måste bara rapportera om det senaste från älven. Steget som jag siktade i går med större fisk var uppe en sväng igen och någon lycklig lyckades lura en 5+are. Stort grattis till fångstmannen som för tillfället är okänd men det kommer nog att uppmärksammas på måndag då jag uppdaterar helgens fisken.
Som det nu blev så löste det sig så pass att jag och Berga har fått var sin plats av
Bengtsson i morgon och det dröjde typ 0.4 sek innan vi bestämde oss för att nappa på erbjudandet. Jag tror och hoppas på ett kanonfiske på större fisk men nyckeln till ett lyckat fiske är att det går minst 300m3 det finns dock ingen plan för helgen ännu så man får vänta tills efter fem innan kraftbolagen kommit överens om hur mycket det ska köras i helgen.


Taktiken är dock klar. Stora vobbler i ytan är det som gäller och djup mellan 7-11 meter.
Som sagt vi tror och hoppas bra fiske i helgen.

/Fredrik Samuelsson

5 kommentarer:

Nicklas sa...

Grattis fina öringar

FS sa...

Tack för det!
Nu har jag vänt på en hel massa fisk redan i år men det bästa fisket är fortfarande kvar :-)

P sa...

Vart ska man nöta om man inte har tillgång till båt? Att trängas på de korta sträckorna på 2an och 3an är ju odugligt.

Anonym sa...

Nu är det bra nere vid flygfältet.

FS sa...

Jag var nere vid midlanda och lyckades knipa ett par blankingar största knappa 3 kg

 
Google