fredag 17 december 2010

Jag gillar olika som det är så inne att säga:-)

Mankan har väl pudlat en aning om tafspirk kopieringen men har ändå lagt ner lite tid på att copy pasta lite foto här o där. Här kan ni själv kolla lite. Jag förväntar mig inte att så många ska upptäcka att t ex tyngdpunkten ligger olika och vinkeln på bocken är ganska många grader annorlunda.


Här tre bilder på olika tafspirkar. Överst K1 som funnits säkert 15 år, kanske mer, ingen aning men finsktillverkad och en dröm att fiska tafs med.
Mellanbilden föreställer Mankans fina bidrag på marknaden. Jag har själv inte sett den mer än nu de senaste dagarna på bild men den ser fin och välgjord ut. All respekt! Ska även säga för att undvika missförstånd att jag anser att Mankan är en supertrevlig och mycket kompetent pimplare och tillverkare!
Nederst är Aero som Mattias och jag tagit fram tillsammans. Här finns stora influenser från Finland fast en hel del synliga och en hel del osynliga ändringar för att anpassa den mer till min egen filosofi. OBS, att jag inte påstår att jag vet bättre men jag har inget annat val än att gå mina egna erfarenheter samt vad andra berättar för mig. K-1 för mig har varit en aning långsam till den typen av fiske jag vill ha. Jag vill ha den lite lite kvickare och har flyttat tyngdpunkten en aning neråt. Jag har även trubbat den för att undvika att den skär ut i vattnet lika mycket som K-1. Även bockningen skiljer sig en del fast det är omöjligt att beskriva på bild.
Jag har inga problem med att fånga upp en bra produkt som någon har tillverkat hundratals mil bort och som är i princip omöjlig att få tag på och sedan göra en anstängning för att förädla den ytterligare. Så måste man jobba för att driva utvecklingen framåt. Ska alla tillverkare börja om från början igen och göra om alla misstagen en gång till? Hela tillverkningsindustrin fungerar på detta viset.

Till sist vill jag ytterligare en gång påpeka hur ofattbart det är att så många är så otroligt intresserad av hitta likheter mellan olika produkter. Själv tycker jag bara det är så där lagom intressant.
Edit: borttagen bild o text. /FA


12 kommentarer:

Anonym sa...

hehe tror nesten ikke noen kan si at de ikke har kopiert noe fra andre. Vi i Norge fisker mye tafs og ser på alle disse som kopier av finske pilker. Men hva er galt med en kopi ? For min egen del setter jeg pris på gode håndlagede pilker og kjøper det beste håndverke kopi eller ikke. Og så er det slik at en tilverker kan også ha store variasjoner på sine produkter, kjøpte en 65mm Brum i fjor denne veide 13 gr men en fra 08 veide 19gr !!
Og en siste ting, det er vell ikke mange som har patent på sine pilker ? Så setter man moral bort er det vell bare å kopiere ?

Mvh

Finn E

Anonym sa...

Vad är egentligen fördelen med att ha en tafspirk istället för en vanlig pirk när man kör tafs? har inte riktigt fattat det,ska pirken röra sig mindre eller?

Anonym sa...

det är lika med vim 55 ibland väger dom 9gr i bland lite mer

Anonym sa...

Skillnaden mellan Mankans pirkar och pipa pirken e kanske inte så stor,men all cred till mankan som vågar.
Till skillnad från vim pirken som e någonannans från första början,plus att mankan har säkert inte samma resurser som Den som tillverkar Vimpirken på att tillverka pirkarna!!!

Gliet sa...

Det är så förbannat tråkigt med all denna pajkastning!!
Va istället glada för att de finns folk som brinner för att hitta sin/sina egna Nischer på pirkarna i stället för allt annat som finns på marknaden!
Sen om vissa liknar andra e väl skit samma,dom går förmodligen olika varandra....

Tack och hej!

FA sa...

"Till skillnad från vim pirken som e någonannans från första början,plus att mankan har säkert inte samma resurser som Den som tillverkar Vimpirken på att tillverka pirkarna!!!"

Det är humor:-D

I morgon börjar tävlingssäsongen här nere i Småland så nu får ni spy galla o älta er skit bäst ni vill. Jag ska lägga min energi på bättre saker.

Vi hörs till våren!

Jangler sa...

Då vill jag blanda mig in i leken som en kork i ytan....Att kalla Ankarberg som master och den som blitt miljonär för hans intrese av att utveckla sporten är bara korkat...näe helt jävla dumt enligt mig..wim pirken är bra men om någon skulle tro att det är receptet till framgång så är ni välkommen..Det är sådana som Mankan, Ubbe, Kaj, mm som inbjuder till att kämpa. + denna blogg där man faktiskt försöker bjuda på tips och känslor....Faaaan jag blir pissesur...Och jag är inte sponsrad av någon av dessa....Kanske på hejjad....
//Jangler

Anonym sa...

Oj vilken röra det blev utav nya Aeropirken som jag och FA tog fram=)
Jag är iaf väldigt stolt över mina pirkar som jag tillverkar.
Och hoppas ni kommer få stor nytta av dem!

Lycka till eller skit fiske ska man väl säga.

Mvh
Mattias Hansson

Kaj sa...

Jag fattar ingenting!
Påhopp på Vim-pirken?

Är ni missnöjda så gör pirkarna själva då!

Heja Jangler!

mankan sa...

Hmm jag är lite bakis, men jag kan inte tolka och tyda alla kommentarer om vad som är ris eller ros.

Var nog dumt att yttra sig från första början =)
Men vi får se det som en reklamkupp för Areo.n =) för all publicitet är bra publicitet.

Men efter allt snack om Pipa var ja tvungen att kolla bland mina gamla pirkar om jag hittar några likheter.
Jag har gjutna och plåt-pipor från gamla strandbergs fiske, vet inte vem som tillvekar de. Men jag ser inte den direkta likheten, kan vara otränat öga =)
Breda midjan ligger nästan på mitten av pipan. Själv har jag lagt tyngdpunkten lägre.

Och som Fredric sagt så har jag faktiskt grymt dålig koll på tafspirkar, hade ingen egen innan jag gjorde min diamant. Nu äger ja även en tapsi pirkii eller vad den kan heta, men den är plattare.

Vet att det var jag som ropa varg, men nu drar jag mig oxå ur denna diskussionen och självklart får alla tillverka vad de vill och förmår.
Nu blire mindre snack och mera pirkverkstad.

No hard feelings Hansson och Ankarberg, och jag är skyldig er en ursäkt oxå.

Storm sa...

"Till sist vill jag ytterligare en gång påpeka hur ofattbart det är att så många är så otroligt intresserad av hitta likheter mellan olika produkter. Själv tycker jag bara det är så där lagom intressant. "

Det gäller som sagt var bara att tänka efter före, blir så mycket enklare då;)

Jag tycker i alla fall om att fiska med ingen pirk alls !

Tack alla duktiga pirktillverkare som finns, det är ni som utvecklar sporten, och förhoppningsvis de som använder grejorna....!

Hae't Gött !

Anonym sa...

den var bra förhoppningsvis de som andvänder grejorna skratt har ju sett en del annat

 
Google