måndag 5 oktober 2009

Smått nytt i höstmörkret.

Fickvåg i bra kvalitet från Samson som hjälper dig att se hur du ligger till i halvtid. Dags för en förflyttning eller brukar det räcka med ett kilo per timme för att vinna?

Som bonus blir du allas nya favorit i invägningskön:-)

Dubbelsidig avläsning, enkelt att kalibrera och väger upp till 6 kg med 100 grams noggrannhet.

ca 100 x 30 x 15 mm




Ivalo är tillbaka. Blev snabbt populärt förra säsongen men dessvärre slutsålt.

Med sin lite mjukare klinga tycker jag den passar bra till det lättaste fisket med små pirkar men även till tafsfisket.

Många inkl. mig själv gör en enkel nappindikator av ventilgummi istället för toppögla just till tafsfisket där det är lite lurigt att registrera nappen ibland. /FA

18 kommentarer:

Anonym sa...

Om du ska tynga ner den där vågen i halvtid på kommande sm så blir det nog till att låna ihop lite påsar av övriga i närheten :)

FS sa...

Hur gör man när man monterar det där ventilgummit?
/En som slarvat med tafsfisket.

FA sa...

kapa av-trä på-gör litet hål-trä igenom-fiska.

Men du får lägga av med att kasta spöt när det nappar annars isar det nog igen för dig:-)

Emil_sj sa...

Utflykt till Sticksjön i Granlo för naturkunskaps tjafs i skolan idag. Änderna gick på isen i en vik :) Detta var klockan ca 15:00.
Pimpelsäsongen är nära!

jesper sa...

Lite mer info om SM i pimpel.

http://nwt.se/vasterdalarna/article593388.ece

Verkar bli Tisjön för hela slanten. 20-21 mars skall den normalt vara täckt med mycket snö så föret kan bli tufft.

Kaj sa...

FS, skulle inte du få privatlektioner i tafsfiske av Stefan Green. Jag tyckte jag såg det på bloggen förra säsongen.
Vad hände?

FA sa...

Vet ni grabs hur det troligtvis blir uppdelat? Start på mitten bägge dagarna kanske? Vad var det stora negativa med att bara använda Tisjön? Är den för liten?

FA sa...

Förresten så var det en mycket lärorik artikel i nwt. Flera trodde nog att det var bristen på intresserade arrangörer som gjorde det möjligt att Malung fick göra SM igen så snart, men det är helt fel tänk. Det är ju för att det historiskt sett varit såna otroliga succéer. Där fick ni som tänkte annorlunda...-)

Storm sa...

Jag är fanimej tom på ord.

Hur i he- kan det vara möjligt.

SUCK :-(

S.Gren sa...

Det blir nog att se upp med FS framöver. Han fick en hel del tafsfiske erfarenheter med sig under Sälen cup. Vad jag kunde se så jobbade han verkligen på med att lära sig tafsfisket. Bara det ett trendbrott på en inbiten trekroksfiskare.

Ett vapen som tafsfiske måste man bara lära sig om man skall hänga med på vattnen i Norra Dalarna under vissa tider av vintern. Kanske också ett litet tips till er lyckliga SM pimplare.

Själv får man sitta på "läktaren inte ens i avbytarbåset" till detta som jag tror roliga SM.
PS! Har sett lite "skinn" tjärnarna på Orsaskogen i helgen.

FS sa...

Det närmaste man kommer tafs fiske nu för tiden är 0.30 på feederspöna!

Kaj sa...

Det är förvånansvärt att tafsfisket inte har fått större spridning än det har. I Dalarna har ni väl använt det i 15-20 år nånting men i många andra distrikt verkar det inte användas överhuvudtaget, titta bara på Värmland och Hälsingland som har många tävlingar med "låga" vikter, och gränsar till Dalarna, men där är vanligt trekroksfiske som gäller. För att inte tala om distrikten längre söderut där verkar tafsfiske vara en riktig nyhet!

Intressant att vid SM i Malung både 2003 och 2007 använde segrarna i herrklassen vanligt trekroksfiske med relativt liten pirk 32 mm -03 och 37 mm -07.
Det har ju naturligtvis ingen betydelse för kommande SM där det kanske är tafsfiske som kommer att fälla avgörandet.
Så det är bara att göra som Stefan säger, träna upp tafsfisket så är ni garderade för allt på SM!

FA sa...

Intressant resonemang Kaj. Jag kan inte se annat än att Dalagrabbarna är långt före många i andra distrikt på tafsfiske. Precis som du säger vinns det tävlingar på många ställen på väldigt låga vikter där en korrekt upptackling med tafs antagligen hade varit överlägset. Sedan gäller det att avväga när man ska ha det och inte. Ofta får man skapligt tafsfiske på ett område som är sämre. Då är det lätt att bli kvar för att se sig slagen med flera kilo av trekroksfiskare på andra sidan sjön. För mig har det fungerat bra att fiska trekrok första delen av en tävling över ett stort område för att känna av hur fisket är och därefter byta till tafs och plocka ett par extra kilo när det troligtvis mattats av för trekroksfiskarna.
På Tisjön skulle jag känna ganska naken om jag hade glömt tafsgrejerna hemma...

Storm sa...

Snickelisnack !

Tafs !

Behöver INTE betyda låga vikter.

Kan rada upp miljoner argument för att använda det ena eller det andra.

DU hade lika gärna kunnit vunnit SM i Malung 2003 0 2007 på ett BB-hagel på en 12:ans krok OM du hade varit på rätt ställe.

Här får ni någonting att fundera på ett tag, har vunnit en tävling på Tisjön en gång i tiden på tafs.

Hade BARA 9,7 kg, men det räckte. Vad skulle en "suvverän" trekrokare dragit upp denna gång ?. Jag vet.

Nyckel till framgång på ett SM i Pimpel, var det än arrangeras är för det första, skapligt behärska ALLA metoder ( inklusive mormyska, eftersom det fortafarande är tillåtet trots eget mästerskap, konstigt eller !) sedan vara på rätt plats.

Blev ni något klokare !?. Inte jag heller.

Mvh "Vigt SM 2010" SUCK.

Kaj sa...

Har nåt SM vunnits på rent mormyska-fiske?

S.Gren sa...

Måste nog rätta till mitt inlägg lite grann. Trekroksfisket är oftast det effektivaste fisket även här i Norra Dalarna. Men det skadar defintivt inte att kunna ta till tafsen när det är kärvar till sig. Har själv tagit många fina placeringar med hjälp av tafsen.

De flesta segrar på Tisjön har nog dock tagits av inbitna trekroksfiskare. Venjanssjön är ju också en riktigt bra trekrokssjö.

Vilken typ av fiske det blir beror nog som sagt på vad Fortum är på för "regleringshumör".

S.Gren sa...

Ja, ja, ja Jögga! kanske inte det mest lämpliga ordvalet. Men för mig är du "knall het". Sen vet nog de flesta på den här bloggsidan hur svårt det är att göra ett bra SM på det som man tror "känt vatten".

Rätt plats vid rätt tid är nog det som gäller. Än har jag inte träffat någon som har lyckats vara på sjöns alla heta ställen samtidigt.

Mvh!
Tafs och trekroksfiskare

Storm sa...

Kaj !

Svar bestämmt NEJ !

Vet dock en "ung" kille som vann SM 1990 på Ösjön i Borlänge med att fiska trekrok och sedan "mjölka" ur hålen med mormyska.

Var faktiskt inte många på den tiden som visste var en "myska" var.

Att snabbt växla metod kan vara bra.

Att ha förmågan att analysera vilken metod som är bäst, oberoende val av pirkmodeller tafslängder, färg på trekrok m.m är nr 2 !

Var på rätt plats vid rätt tillfälle och dra nytta av nr 2 ÄR NR:1 !

Klokare nu ? Inte jag heller ! ;-)

Hae't Gött.

 
Google