tisdag 9 februari 2010

Läget inför DM 4

Jag har kollat lite på förutsättningarna inför sista DM:et i Herr Senior klassen. Eventuellt har jag missat någon eller fått fel placering någonstans men på det stora hela ser det ut så här:

namn: 2 bästa:

1. Peter Olsson 1-1 (klar eftersom han även har en 3:a)
2. Håkan Dahlsröm 1-5
3. Fredric Ankarberg 3-3
4. Håkan Andersson 2-8
5. MUMBA 4-6
6. Mange Hallberg 4-6
7. MILTON 5-5

4 st går vidare. Kan något matematiskt geni räkna ut vad jag behöver för placering för att garanterat klara mig? Jag tänker så här: Räkna bort Peter och Håkan. Då är vi 5 man som slåss om de 2 sista platserna och jag har ett (golf)handikapp på 4 mot de andra när vi går ut på söndag.
Går det bra har jag även chans på silvret. /FA

8 kommentarer:

FS sa...

Du är klar om du kommer top 4a
Sedan finns det massor med alternativ som talar för att du ska klara dej med en 5a.

Om du vinner och Dahlström kommer 2a så blir du 3a men om du kan peta in en gubbe mellan dej och han på en första och andra plats så har du silvret.

Om du och Dahlström får stryk av plats 4-6 och du kommer precis efter dem så kommer de du 2a och Dahlström missar hela Mälaren.

Finns massor med sätt att räkna men jag tycker att det ser mycket bättre ut för dej än för mej.

Erik sa...

Instämmer.
För att kunna räkna ut exakt så bör man normalt ha alla tre placeringarna.

Men se det så här, nuvarande fyran har totalt 10, det bästa de som är efter dig kan få är alltså 11. Så om du får totalt 10, dvs 3+3+4, så är du klar. Blir du femma så får du 11, vilket gör att om t.ex. Håkan A vinner så går han förbi dig med samma total men bättre platssiffra. Vilket inte spelar så stor roll för SM, eftersom du då blir fyra, det är ju bara en av de efter dig som kan få en etta sista tävlingen.

Så jag skulle vilja säga att du är SM-klar med en femteplats.

Silvret kan du inte avgöra på egen hand, du behöver vinna och ha lite tur med placeringarna efter dig. Om Dahlström blir trea så blir det väl vikten/procenten det avgörs på.

jesper sa...

5:a räcker va? Eftersom inte 2st som har 10p på 2 tävlingar kan vinna sista tävlingen så har bara en möjlighet att gå förbi dig om du blir 5:a.

Placerar du dig före Dahlström så går du förbi honom. Silver blir det om du slår Dahlström + att ingen av den som har 10p är 4 platser före dig i resultatlistan.

jesper sa...

Man va int först direkt!

Erik sa...

Stämmer, jag räknade fel.
Både du och Dahlström har totalt 6 nu. Slår du honom så får du givetvis ett bättre och går förbi, t.ex. om du blir fyra har du 3+3+4=10, och Dahlström femma på 1+5+5=11.

Du får t.o.m. Silver med en femteplats om du slår Dahlström, så länge inte Håkan A vinner, då går han förbi dig med samma total och en 2a som platssiffra.

Förutsatt givetvis att Kalmar räknar på samma sätt som Kronoberg.
Ser ljusare ut ju mer man räknar på det. :)

FS sa...

Även jag har räknat fel!
5a räcker oavsätt ordning på de övriga men 6a och nedåt blir det farligt eftersom det verkar som de som är med på upp till 10p verkar vara med i toppen varje gång.

FA sa...

En liten nackdel för de på 10p är väl att jag har en 10:e plats också. Alltså måste någon komma 5 eller bättre för att gå om. Dock går Håkan Andersson om på 6:a pga sin 2:a. Dahlström har en 9:a så han är bättre i det resonemanget. Livsfarligt att förlita sig på att alla de andra ska misslyckas:-)

Erik sa...

Håller med om det sista. Det är en förlorarinställning att gå ut och hoppas på att de andra är sämre än en sjäv, och att man ska ha tur.

Du har ju ett bra läge eftersom du kan avgöra själv, och att du kan klara dig även utan en fullträff, men det enklaste är väl att vinna tävlingen... :o)

 
Google