tisdag 15 februari 2011

ViM X3M
Fredrik Samuelsson och jag hade en uppenbarelse uppe i Jämtland en Påsk. Vi ville ha en extremt snabb pirk som rasade rakt ner utan krussiduller. Men vi ville inte bara ha en tyngd på linan utan den skulle svara på våra lockryck också. Resultatet blev en till utseendet otäck sak som vi knappt vågade visa med risk för att bli idiotförklarade. Men det fanns tillfällen när den verkligen levererade. En del i Norrland har väl undrat vad det för skrot Freddan släpar runt på isen ibland och alla som fiskar med mig i Småland vet vilken förkärlek jag har för "överdimensionerade" pirkar som en del tycker.

Nu har Mattias gjort en insats med verktyg som har snyggat till designen på den med bibehållen form och vikt. Tack för det!

Den är inget vidare till storabborre och i det närmaste värdelös på fiske i små stim där konkurrensen och avunden där nere är liten. Där gör traditionella vertikalare ett mycket bättre jobb.

Men till extremt bra fiske har den visat sig vara en mordvinnare! Jag själv har ganska många sjöar/förhållande där jag ger den första tjing.

Samuelssons kommentar till ViM X3M eller "liket" som vi kallar den: "nappar det på den här så vinner man!"

Lite överdrivet såklart men jag själv har varit ganska framgångsrik på vissa tävlingar på sista tiden med den.


Jag hade en tanke om att få fram ett gäng till SM nästa helg eftersom jag är nästan 100 på att det är ett exemplariskt fiske på Mälaren för den här typen av pirk. Jag ska verkligen inte utge mig för att vara någon expert på Mälaren, det vore bara löjligt men man kan lätt räkna ut vilken typ av fiske som krävs för att komma i topp. 15-20 kg på 30 grammare måste väl betraktas som extremt i allra högsta grad! Tyvärr rann tiden ut och jag har bara de här 9 klara. Jag ska hålla mitt lag med utrustning till söndagen också (om de vill) så någon försäljning blir det inte än.


För ett par helger sedan var jag och lätt-tränade lite inför SM på Helgasjön här i Växjö. Det är det närmaste SM vattnet jag kunde komma på. Väldigt stora stim och ungefär samma djup. Stora skillnaden är att på Helgahavet är fisken snäppet mindre. 15-20 grammare och det är mycket svårare att få samma snurr på i hålen som 30 grammarna. Dessutom är jag seg efter ett trevligt kalas kvällen innan så döm inte ut fisket på alla missade napp:-) Fundera istället på hur snabbt jag presenterar betet vid exakt samma punkt som fisken innan nappade på. Kanske har du bättre grejer själv och då är ViM X3M troligtvis inget för dig.


ViM X3M är 65 mm lång och väger 17 gram. Vi har integrerat lekande i öglorna för maximal rörelsefrihet för pirken och betet. Beroende på hur man kastar den i hålet kan den snurra en smula på vägen ner och då hjälper lekandet till att hålla linan otvinnad. Visst kan man klippa bort dem men vi rekommenderar det inte. Stålstämpeln är nog mest min egen fåfänga på utseende som har fått lite utrymme:-)
Samuelsson köttar med "liket" på Björköfjärden och Bergman håller i kameran.Mattias Hansson : verktygmakare och tillverkare.

Fredrik Samuelsson : idé och testpilot

Fredric Ankarberg : idé, design och ansvarig utgivare.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Jippi !
Snurr er bra snurr er topp :)

Ikke bra til storabbor ???
Ikke bra ved småstim ???

Hehe mulig ?
men også ikke :)

Dette blir en slager er mitt tips, regn med å kjøre semitrailere til Norge med dem :)

/ Finn E

Niklas Strengelsrud sa...

Den pirken ser veldig grym ut. Noen av oss i Raufjöringen har vært på leting etter en pirk som er tung og snabb. En pirk vi kan bruke etter norsabbore på 20-30 meters djup i Mjøsa.

Og nå tror jeg at vi har hittat den!!! :-D

85 mm og ca 25 gram?

FA sa...

@Finn E:

Du får hemskt gärna överbevisa oss på storabborre o småstim:-)

Jag ville bara vara ärlig och säga att det finns traditionella vertikalpirkar som lockar ut mer och det kan vara bra på större enstaka fiskar och att mindre stim med abborre ibland kan skygga för en stor pirk speciellt på grundare vatten. Men det är mina upptäckter och de kan vara fel:-)

Peter s sa...

Intressant skapelse detta=)
Väntar frenetiskt tills den börjar att säljas!!
Have fun på SM....

FS sa...

Jag ska spela in en film och visa hur den fungerar bara jag blir frisk någon jävla gång..........

Storm sa...

Hmmm....

Hae't Gött !

mankan sa...

Jäklar vad tufft med loggan på pirken.
Det imponerade på mig som bara är lekman i branchen =)

Funkar säkert bra när den bara ska mata ner betet till de glupska jämtlandsabborrarna.

Anonym sa...

Haha! enligt vad jag förstår så fiskade han som vann ÄHV klassen på för SM med ett vanligt kopparrör.

Mvh Timo H

Nicklas B sa...

väntar ivirgt på att komma över någon av dessa :-)

Mattias H sa...

Dom tillverkas för fullt;)

Borg sa...

Han som kom trea i ÄHV-klassen körde inte med kopparrör i a f. Det var en 20 år gammal "enkelplåt" utan logga, som går som ett lod. Björn Svenssons skapelse. Har bara 8 stycken kvar...

 
Google