måndag 22 mars 2010

Snart hemma från SM resan...

Det tar lite tid att rulla hem från Malung till Växjö. Bussen rullade in i Vimmerby vid halv fyra tiden i morse och jag färden fortsätter med Kalmar Läns trafiken i eftermiddag till Växjö. Ganska drygt m a o.
Kommer med min egen tolkning av SM 2010 lite senare. Samuelsson drog på skidsemester direkt efter individuella så där får vi vänta på rapport några dagar.
Mikael Rehnman gjorde en superprestation och vann mycket välförtjänt seniorklassen. Jag borde ha vunnit ett specialpris eftersom jag hade röstade på honom i omröstningen här på bloggen:-).
Jag hamnade på runt 20:e plats. Det kan man såklart inte vara nöjd med. Jag är lite förvånad att snittstorleken var så låg på fisken på Tisjön. Nu är det några år sedan jag deltog på Sälen Cup men vad jag minns måste abborren ha blivit mindre på senare år. Någon som tycker annorlunda?
Annars hörde jag flera som gnällde lite på det usla fisket men det var väl inte så illa egentligen.?
Toppvikt på nästan 5 kilo är väl ok? Jag hade mellan 100-120 fiskar och då nappar det ganska ok på drygt 3 timmars fiske. Lite lägre vikter på lag-SM men det har varit sämre innan. Ni från södra Sverige som tyckte det var dåligt på Tisjön kan bara tänka tillbaka på Juttern utanför Vimmmerby när guldseniorerna vägde in drygt 2 kilo...

Återkommer i ärendet. /FA

26 kommentarer:

Niklas Strengelsrud sa...

Tisjön ble vel tappet for vann, og noen så sitt snitt til å dra 30 kg hver dag i 14 dager i den renna som var igjen av den store sjön.
Fisken er på full fart tilbake.
Jeg var på 2 tevlinger på Tisjön i fjor under Sälen cup, og snittet for min del lå vel på 10 gram.

Tror det blir en grym sjø igjen om 2-5 år.

Baddarn sa...

Skönt att höra att jag hade ditt stöd FA! ;)

Kaj sa...

Stort grattis Mikael!

BENKA sa...

Grattis Baddarn till segern!

Alla ni som fick dåligt i påsen,
( även ni som lyckades få nå kilo)
göm undan småkroken å plocka fram 10:orna å kom upp till Gällö när vi kör PÅSKPIMPELN i år även en Dam & Herrcup

Anonym sa...

Jag håller inte med FA. Fisket var alldeles för dåligt för att hålla en SM-tävling när många börjar gå hem långt innan tävlingen är slut så är det något fel!! SM ska vara en höjdpunkt på året inte som en avslagen pilsner. Det är ju bara att titta på deltagar-antalet det måste ha varit många som stannade hemma.
Det är klart att är man bland de 20 främsta i herr-klassen så har man ju haft något bättre fiske.
Men då måste man springa så långt att man bara har 3tim på sig att fiska.
Problemet är tyvärr att det verkar vara väldigt svårt att hitta någon som vill arrangera sm-tävlingar.
Det blev som jag trodde innan tävlingen, man måste orka gå långt om man ska ha någon chans..Niklas 1.1kg

Anonym sa...

Håller inte med anonym. Klart det finns bättre... sjöar men variation behövs. Strong prestation av Baddarn. Bara att ta nya tag. En som vägde in dryga 1kg.

Anonym sa...

Det stora felet med årets sm var att samma sjö användes båda dagarna. Nu blev det endast en kant att fiska på och det blir alldeles för trångt. Det är bra att sporten är fysiskt krävande, men det måste vara en balans så att de flesta tycker att det är kul. För det är väl det som egentligen är det viktigaste, att ha roligt. 1928 gr ja gotland

henrik lindgren sa...

grattis baddarn bra jobbat

Anonym sa...

Håller med om att dela en sjö mitt efter och dessutom ha starten i ena änden inte är det bästa. samtidigt ska man inget säga eller klaga på om det inte finns intresse att arrangera ett SM själv. Nu har ju SM än en gång arrangerats i dalarna och vad jag förstår så har det sällan varit någon större kamp om att få arrangera SM. Va i stället glad att det finns klubbar som orkar arrangera. Det finns bara ett sätt att slippa fiska i malung framöver.... Ta tag i saken och ansök om att få arrangera SM någon gång själv.

Anonym sa...

SM i hinkfiske...
Den här "sporten" är på väg att dö ut, jag kommer inte att sakna den. Försök att komma på något bättre sätt att bedriva sportfiske på.

Anonym sa...

8756g vägde de 30 sista in i herrklassen!! 9st vägde inte in något alls..

Anonym sa...

Gotland här igen. Håller med om att man inte skall ösa kritik över arrangörerna. Vi fem gutar som var med hade tre skitroliga dagar i sälen. Jag tror bara att med en ganska liten insats hade 600 deltagare fått en ännu trevligare helg. Vi skulle gärna arrangera, men det har ni ju koll på att det är ganska omöjligt. JA

Anonym sa...

Grattis till guldet Mikael. Imponerande att avverka dessa distanser, hinna fiska och sedan lyckas ta sig tillbaka. Mycket bra gjort.
Gör som finnarna och kör ett öppet SM. Detta skulle ge fler deltagare vilket skulle ge mer pengar till arrangörsklubben. Kanske skulle fler klubbar vara beredda att arrangera om intäkterna vore större i förhållandet till arbetet man lägger ner. DM-kvalens tid är förbi, det är bara att inse.

Storm sa...

Kära "anonyma"

Många rätt o många fel.

Säger bara, grattis Baddarn ännu en gång !

Kul att sporten fortfarande växer här, GULD och BRONS i herrjunior-lag.

Hinkfiske!, skaffa dig ett akvarium så slipper du ödsla tid på sådant du inte förstår !

Hae't Gött !

Håkan Franson sa...

Förstår inte vad herr "hinkfiske" har på en sån här sajt att göra. Möjligtvis har han fått väga in alldeles för många fladderpåsar i sin dag och vädrar sitt missnöje över detta här. Stort grattis till segraren och hoppas vi ses nästa år på Mälaren då ska jag komma laddad till tänderna. Godnatt!

Timo H sa...

Förstår inte varför många klagar på att fisket var dåligt vid Sm vattnet i år, det är ju pimpelfiske det handlar om och ibland så nappar det inte så bra. Det är ju lika för alla, sen om det är tråkigt att det inte nappar är ju en sak, men sporten är ju den samma - störst vikt vinner.

Baddarn hade ju verkligen inte gett upp i förtid som vissa andra verkar ha gjort och där ser man vilket resultat det gav.
Helt enkelt dom som är allround pimplare och behärskar alla typer av sjöar sura som bra, det är ju dom som är värdiga vinnare.
Se bara på Sundberg i Hv klassen jag har aldrig sett honom ge upp i nån tävling, han kämpar in i det sista och resultaten låter sig visa därefter.
Nä sluta klaga på dåliga vatten och var tacksamma för att det finns några få som vill ställa upp och arrangera ett pimpel SM.

Anonym sa...

Vad jag kan se så hade gotland med fler deltagare än östergötland. Var höll björnligan hus? JA

jesper sa...

Grattis Baddarn!

Fisket var väl helt ok utifrån förutsättningarna med delning mitt på och endast en kant att fiska på. Sjön är inte mycket bättre än sådär med 500 personer på isen.

Lite synd att man av praktiska skäl inte klarar att dela sjön på mitten och ha en start i södra och en i norra. Då hade nog färre klagat på fisket.

Att många ger upp tror jag är ofrånkomligt med de kvalregler som gäller för SM. 133 seniorer och 529 totalt (ungefär). I de flesta distrikt tror jag alla klasser utom HS,HV o ÄHV i princip har öppna SM tack vare minst 3 kvalade regeln. Man bör nog fundera igenom allvarligt vad man vill med pimpel-SM i framtiden.

Att hoppas och tro att fisket på Mälaren skulle locka många fler till DM tävlingarna runt om i Sverige tror jag är att ta lite lätt på problemen. Dock kanske det lockar lite fler kvalade att faktiskt komma till start.

Anonym sa...

Vill gratulera dem som lyckades, stort grattis!
Tycker att det hela va ett bra arrangemang. Visst blir resultatet bättre med endast 100 man på isen istället för 500, men det är lika för alla, det gäller att hitta fisk och hoppas att man inte blir helt nerborrad av folk som inte kan leta själv =).
Mälaren nästa år ska skojigt! Andreas M, 1084gr.

Anonym sa...

mycket imponerad av trio södergårds/baddarn larsson som orkade denna sträcka o sen då leta fisk för att sen springa tillbaka inom tid,stort grattis när en sån satsning av unga lovande pimplare går hem.
vet hur jobbigt före de va,,blev nästan en halvmara på söndagens lagtävling men utan resultat,men vad gör de,nästa gång går de hem o då står man där överst på pallen,tack skinnkroken att ni återigen genomför ett pimpel sm.

Anonym sa...

Det kanske borde diskuteras i ett separat inlägg. Men allvarligt, är det verkligen försvarbart att bedriva sportfisketävling som går ut på att slita upp och bryta nacken av så mycket abborre som möjligt under 4 timmar. Vilka konsekvenser får det för fiskbestånden? Det är bara i pimpeltävlingar som detta förekommer, annat sportfiske och jakt görs ett mer varsamt uttag med C&R eller sump vid mete. Men det funkar ju inte för isfiske, därför säger jag att sporten är döende. Tänk ut en ny tävlingsform. Senaste tävlingen jag var på såg jag både läskburkar och lintrassel slängt på isen, sen hör man folk gnälla på att det är "trögt" om de inte får minst 10+kg. Funderar ingen av er på det här? Hur många ton fisk ska ni dra upp innan det är dags att utvecklas vidare?

Anonym sa...

trötna

FA sa...

@ anonym:

Exakt det där resonemanget finns hur många trådar som helst av på mängder med andra forum. Trådarna blir alltid oändligt långa därför känns det överflödigt att börja om här också. Jag ska för enkelhetens skull inte ens börja argumentera för då är ju diskussionerna igång i alla fall. Här har du ett exempel där du har läsning för resten av kvällen om det intresserar: http://www.fiskesnack.com/forum/showthread.php?t=55960&highlight=d%F6da+fisk

Ingen aning om de hamnar på pimpel i just den här tråden men det brukar alltid vara heltäckande när det väl har börjat.

Håkan Franson sa...

Känner mig nödgad att svara den som inte vågar stå här i eget namn. Att dra upp småabborrar sk. "tusenbröder" på fisketävlingar har inte påverkat våra fiskbestånd negativt här i östergötland,sjöarna levererar samma mängd fisk år efter år så det behöver du inte bekymra dig om. Många anser det vara fiskevård att beskatta dessa småvuxna individer,mer mat åt dom som blir över och bättre chans för dom att växa sig stora. Är annars en catch and release gubbe men pimpeltävlingar tänker jag fortsätta med så länge jag orkar. Bra kamratskap,frisk luft,motion och ett spännande tävlingsmoment,det räcker bra för mig. Gillar du inte det,så slipper du men klaga inte på oss för vi trivs!

Anonym sa...

Tack för svaren. Missförstå mig inte, jag tycker att det är jäkligt kul med pimpelfiske och jag vill att även tävlingsformen skall leva vidare, men inte i sin nuvarande form. När jag är ute på privat fiske så blir det en helt annan typ av fiske, mer riktat efter stora borrar, kanske med en viss typ av utrustning eller testa någon "udda" sjö. En lyckad dag kanske jag tar hem 10st matfiskar, resten sätts tillbaks. Jag har bara varit på ett par tävlingar i år efter ett längre uppehåll, mest för att "kolla läget". Det känns som det har stagnerat på alla sätt och det behövs något nytt grepp. Skitfiske på er i alla fall!

S.Gren sa...

Fega Anonym! Synnerligen lätt att "missförstå" dina kommentarer. Vi som håller på med tävlingsfiske tycker det här är en underbar levnadsform. Träffar likasinnade/positiva människor. Att du vill framstå som någon form av pimplingens Robin Hood tycker jag du skall hålla för dig själv. Det är ju så att de Abborrar som du "jagar" är de fiskar som är mest värdefulla för ekosystemet. Abborren och Rödingen är de fiskarter som tål att beskattas rejält i de mindre storlekarna.
Snacka om att du är "kärringen mot strömmen" när det gäller all forskning/kunskap och fiskeetik.

Alla vi sportfiskare måste alla dra åt samma håll och hålla ihop för att få förståelse bland allmänheten för att det finns liv under vattnet också. Kasta inte sten i glashus.

Lintrassel och skräp? Det finns rötägg överallt! Kolla hur det ser ut vid våra Put and take vatten i Sverige. Där kan man snacka om dåliga kunskaper kring miljö och vattenvård.

Om det nu skulle vara så att du har några idéer om att utveckla tävlingsfisket i Sverige, kontakta då Sportfiskarna och framför dina åsikter där. Hoppa inte på den kategori som verkligen vill att fisket skall fortleva i framtiden.

Fortsätt att ryck småabborrar det mår bara sjöarna bra av!!

Grattis alla SM medaljörer!!!

 
Google