torsdag 21 februari 2008

Vi lägger DM-serien i Kabul!

I går publicerade Sten Laurin på SMHI en intressant artikel som lite grann förklarar den milda vintern. Förgäves sökte jag, efter att ha läst artikeln, efter en sportfiskebutik i Afghanistan som var intresserade av att bli återförsäljare av ViM Pirken...


EXTREM KYLA PÅ NÄRA HÅLL
När vi förvånas över hur milt det kan vara i februari känns det något paradoxalt att konstatera att mindre än ett par mil bort är det extremt kallt.
Det gäller i stratosfären där den s.k. polära virveln har halkat ner från nordpolen och ligger över Skandinavien och Brittiska öarna. På ca 18 kilometers höjd över markytan är det 85-90 grader kallt, vilket är ovanligt mycket. Under detta köldcentrum har vi onormalt milt vid marken.
Det omvända gäller västra Grönland och bort mot Kanada. Där har det en tid varit rejält kallt med temperaturer under -40 grader vid marken och faktiskt inte mycket kallare uppe i stratosfären där temperaturen ligger på 45-50 minusgrader i de senaste mätningarna. När det gäller den milda vintern kommer ofta frågan om det beror på växthuseffekten.
Det är inte den primära orsaken, i atmosfären har vi kalla och varma luftströmmar som cirkulerar runt jorden. När det är ovanligt varmt i ett område har man ganska sannolikt ovanligt kallt på andra håll. I år har det varit så att kylan från polen sökt sig ner över Asien, det har varit en riktigt besvärlig vinter i Kina. I Afganistan har många frusit ihjäl, man har haft snöfall i Teheran och det har varit kallt även i delar av Indien.


SMHI:s väderredaktion Sten Laurin

Inga kommentarer:

 
Google